Protože jaterní dieta zakazuje spoustu věcí, začala jsem si vařit skoro všechno raději sama. Přeci jen člověk si je o něco jistější v tom, že uvařené jídlo neobsahuje zakázané potraviny nebo je jich v jídle jen nezbytné minimum. Gnocchi jsem si zkusila udělat taky proto, že se dají jíst na sladko i na slano, dají se zamrazit a pohodlně brát na svačinu nebo oběd do školy. Ty moje byly konzistencí trochu měkčí, než jak jsme zvyklí u kupovaných, ale hodně záleží na bramborách.
Gnocchi
- 750g brambor
- 1 vejce
- 250g hrubé mouky
- sůl
Brambory jsme si uvařila ve slupce v papiňáku, přibližně 20 minut. Některé recepty brambory pečou ve slupce v troubě, ale zabere vám to o dost víc času.
Nechte brambory trošku vychladnout a když jsou tak teplé, že je dokážete udržet v ruce oloupejte je. Pak brambory trochu prošťouchejte a protlačte je pomocí lžíce skrz cedník.
Teď stačí jen dát bramborovou hmotu na pracovní plochu, doprostřed rozklepnout vajíčko, přidat trošku soli a postupně zapracovávat mouku do těsta. Vznikne vám krásně hladké, trochu lepivé těsto, které nechte asi 10 minut odpočinout.
Dál už stačí jen vyvalovat z těsta válečky, ze kterých nakrájíme obdélníčky. Důležité je pořádně podsypávat hrubou moukou, aby se těsto nelepilo.
Pokud chcete mít na obdélníčkách hezké zářezy stačí vzít každý obdélníček do ruky a otlačit do něj vidličku.
Gnocchi vaříme v dostatečném množství osolené vody. Když gnocchi vyplavou na hladinu necháme je ve vodě ještě asi 2 minuty a pak je dáme odkapat na cedník. Mě se gnocchi po vaření naštěstí neslepily i když jsem se toho docela obávala.
No comments:
Post a Comment