Pages

Feb 19, 2014

Základní kaše


Kaše jsou ideálním snídaňovým jídlem. Většinou si je dělám o víkendu, protože zaberou přeci jen trochu více času. Kvůli dietě teď nemůžu zkoušet žádné velké experimenty s kořením, oříšky, semínky a dalšími surovinami. Proto si vařím tyhle základní kaše, které jsou pro mě teď vhodné.




Rýžová kaše
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 5 hrnků mléka

Mléko s rýží jen přivedu k varu, potom plamen stáhnu na střední a za častého míchání nechám vyvařit tekutinu. Kaši jím s cukrem a za normálních okolností s domácím třešňovým džemem. Pro vaření kaší používám hrneček na ristretto, který má ideální velikost.


Pohanková kaše
  • 1 hrnek pohankové krupice
  • 3 hrnky mléka

Když používám pro vaření pohankové kaše krupici, pak ji vařím jako normální krupičnou kaši. Mléko přivedu k varu, přisypu krupici a chvíli míchám, dokud nemá kaše požadovanou konzistenci.



Jáhlová kaše
  • 1 hrnek jáhel
  • 3 hrnky mléka

Jáhly si 5x spařím horkou vodou, přičemž po každém spaření jáhly proplachuji ještě studenou vodou. Potom je jen nasypu do vroucího mléka a za občasného míchání čekám než se mléko vyvaří. 


Ovesná kaše
  • 40g ovesných vloček
  • 110ml vody
  • 110ml mléka
  • banán

Vločky si dám v hrnci na plotýnku a nechám je chvíli opražit. Když vločky krásně oříškově voní přeliji je tekutinou, přidám na tenké plátky nakrájenou 1/2 banánu a za občasného míchání nechám tekutinu vyvařit. Při jaterní dietě je dobré vločky před vařením trošku pomlet, aby byly lépe stravitelné.

Kaše ráda dochucuji jen ovocem a různými oříšky, které teď bohužel nesmím. Dobré je také dát si na kaši burákové máslo, nebo oříškové máslo z dm, které je moje oblíbené. Místo těchto pochutin si občas na kaši nasypu, lžičku chia semínek, která mají podporovat funkci jater.

No comments:

Post a Comment