Dec 21, 2014

Čokoládové košíčky


Tyhle košíčky jsou jeden z mála nových receptů na vánoční cukroví, který jsem ochotna zařadit mezi výčet každoročních stálic. Poprvé jsem je pekla o loňských Vánocích, když jsem je objevila v letáku vánočního cukroví od Romana Pauluse pro Lidl. Asi po týdnu jsou tyhle košíčky naprosto neodolatelné. Těsto změkne a hořkost čokolády vyrovná sladkost těsta. Prostě musím uznat, že se tenhle recept doopravdy povedl. 


Čokoládové košíčky
  • těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g cukru krystal
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce teplé vody
  • špetka soli
  • čokoládová ganache
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 1 lžíce rumu/likéru


Rukama lehce prohněteme cukr, mouku, sůl a máslo. Poté přimícháme zbytek. Těsto dáme do formiček a pečeme na 180°C dozlatova. 
Smetanu s máslem svaříme a přelijeme přes nalámanou čokoládu. Lehce promícháváme stěrkou, dokud se čokoláda se smetanou nespojí v lesklý hladký krém. Ten necháme lehce ztuhnout v chladu a naplníme košíčky. Košíčky nechte ztuhnout a vychladnout.


No comments:

Post a Comment