Rozhodla jsem se upéct si vlastní chleba. Po prozkoumání důkladném pročtení stránek jako jsou http://www.maskrtnica.cz/ http://www.cuketka.cz/ http://www.laskominyodmaryny.cz/ a po tom co jsem dostala od hodné Rozárky kvásek a vyslechla její rady, jsem se pustila do vlastního chleba. Musím říct, že je to na poprvé docela dobrodružství.
Prvním krokem bylo oživení kvásku. Zvolila jsem jednofázové, takže jsem vzala darovaný kvásek, přidala k němu 300g mouky a něco pod 300 ml vody. Mouku jsem měla žitnou celozrnnou, ale příště vyzkouším žitnou obyčejnou. Misku jsem přikryla potravinovou folií a nechala přes noc v kuchyni. Tenhle krok mi myslím vyšel dobře.
Dalším úspěchem bylo, že jsem nezapomněla odebrat oživený kvásek zpět do umyté skleničky. Pak jsem se šla pokoušet o něco jako hnětení a vypracovávání těsta.
To byl krok, který se mi myslím, až tak úplně nevyvedl. Ale pro příště jsem už aspoň poučená. Do těsta jsem dala trochu moc soli a asi i mouky. Zadělávat chlebové těsto v ruce je docela fuška a protože nemám v rukách moc síly vzdala jsem to asi tam po 4 minutách. To bylo těsto ještě docela konzistencí v pořádku. Ale během překládání jsem do něj zapracovala zřejmě příliš mouky a tak se z něj stal takový zašedlý balvan. Ten se, ale stále tvářil docela sympaticky.
Tak jsem milý balvan hezky zakulila, pořádně pomoučila a uložila hladkou stranou na dno ošatky.
A dala jsem ho kynout do tepla v igelitové tašce.
I přes to kolik bylo v balvanu mouky, krásně vykynul za dvě hodinky.
Teď přišla fáze, které jsme se nejvíc obávala. Správně chleba upéct a stihnout všechno to zacházení s troubou a vodou a nahříváním a všemi těmi dalšími věcmi. Vyhřát troubu trvalo asi 20 minut. Na dno jsem si dala pekáček s vodou a na mřížku starou skleněnou zapékací misku. Když bylo vše vyhřáté, vyklepla jsem chleba z ošatky do misky, nařízla a strčila do trouby.
Po deseti minutách, jsem pekáč s vodou vyndala a chleba potřela trochou vody. Teplotu stáhla na 180°C a nechala dalších 40 minut péct. Během pečení jsem chleba potřela vodou ještě jednou. Když čas uplynul, zkusila jsem špejlí jestli je chleba už upečený a byl. Tak jsem ho dala na mřížku a čekala až vychladne.
Chladnutí zvládnul asi za dvě hodinky. I když se to nemá nevydržela jsem a zařízla. Překvapivě v chlebu nejsou žádné bublinky, těsto je dost slané, ale když si k chlebu dám mléko, tak se to dá. Chuťově je, ale jinak moc dobrý a příště bude zase o něco vychytanější.
Pro zájemce můj první recept:
- asi 3 lžíce kvásku
- 300 g celozrnné žitné mouky
- 250 ml vody
- 300 g celozrnné žitné mouky
- vodu podle oka
- 1 lžíci soli (to je ale opravdu moc, takže trochu uberte)
- kmín
No comments:
Post a Comment