Nejosvědčenější a nejoblíbenější jablečný koláč jaký znám. Těsto používám na všechny možné další ovocné koláče. Ideálně se hodí pro rebarborový koláč.
- těsto
- 350 g hl. mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- sůl
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- náplň
- 5 jablek (záleží na velikosti pečící formy a taky jablek)
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 skořicový cukr
Na hromádku si nasypte všechny suché suroviny, doprostřed udělejte důlek kam rozklepnete vajíčka. Rovnoměrně na celou hromadu nastrouhejte máslo a rukama vypracujte těsto. To nechce minimálně 30 minut odležet v lednici.
Pečící formu si vymažte máslem. Půl těsta vyválejte na asi 4 mm silný plát, ten dejte na dno a okraje formy. Zbytek těsta vyválejte na stejně silný plát jako je na dně formy a uložte ho v lednici. Těsto vyvalujte mezi potravinovou folií, dost se lepí.
Mezitím si připravte jablka, která oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte cukry. Jablečnou směs nasypte do formy a z plátu, který máte v lednici nakrájejte proužky, kterými pokryjte povrch koláče. Samozřejmě můžete taky koláč pokrýt plátem vcelku. Mě skoro vždy kus těsta zbyde stačí ho uschovat v mrazáku do příště.
Povrch koláče potřete vajíčkem a dejte do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách teplotu snižte na 180°C a pečte přibližně dalších 35 minut.
Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, je lepší dát si pod koláč ještě pekáč.
No comments:
Post a Comment