Nov 13, 2014

Bavorský jablkový koláč


Nejosvědčenější a nejoblíbenější jablečný koláč jaký znám. Těsto používám na všechny možné další ovocné koláče. Ideálně se hodí pro rebarborový koláč.


Bavorský jablečný koláč

  • těsto
  • 350 g hl. mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • náplň
  • 5 jablek (záleží na velikosti pečící formy a taky jablek)
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 skořicový cukr

Na hromádku si nasypte všechny suché suroviny, doprostřed udělejte důlek kam rozklepnete vajíčka. Rovnoměrně na celou hromadu nastrouhejte máslo a rukama vypracujte těsto. To nechce minimálně 30 minut odležet v lednici. 
Pečící formu si vymažte máslem. Půl těsta vyválejte na asi 4 mm silný plát, ten dejte na dno a okraje formy. Zbytek těsta vyválejte na stejně silný plát jako je na dně formy a uložte ho v lednici. Těsto vyvalujte mezi potravinovou folií, dost se lepí.
Mezitím si připravte jablka, která oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte cukry. Jablečnou směs nasypte do formy a z plátu, který máte v lednici nakrájejte proužky, kterými pokryjte povrch koláče. Samozřejmě můžete taky koláč pokrýt plátem vcelku. Mě skoro vždy kus těsta zbyde stačí ho uschovat v mrazáku do příště. 
Povrch koláče potřete vajíčkem a dejte do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách teplotu snižte na 180°C a pečte přibližně dalších 35 minut. 
Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, je lepší dát si pod koláč ještě pekáč.


No comments:

Post a Comment