Apr 13, 2014

Dýňová granola


Vzhledem k tomu, že už se snad blíží konec mé jaterní diety rozhodla jsem se upéct si granolu. Protože mám v mrazáku ještě od podzimu zásobu dýňového pyré, udělala jsem si dýňovou. Zrní jsem si namíchala podle toho co dům dal. Nejlepší je s jogurtem a oříškovou pomazánkou Alnatura z dmka, nebo jen tak jako zobání.

Dýňová granola
  • 4 hrnky vloček (ovesných, ječných)
  • 1/2 hrnku ořechů (já jsem dala plátky mandlí a kokosu)
  • 1/4 šálku lněných semínek
  • 1/4 šálku slunečnicových semínek
  • 1/2 šálku dýňového pyré
  • 1/4 šálku medu (já jsem namíchala med a agávový sirup) 
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička skořice
  • vanilka/vanilkový extrakt

Dýňové pyré si uděláte jednoduše. Dýni nakrájíte na měsíčky, zbavíte semínek, dáte je do trouby vyhřáté na 180-200°C a pečete dokud není měkká, to je asi 45 minut. Pak už ji jen rozmixujete dohladka. Pokud je příliš suchá, přilijte trochu vody. Další způsob přípravy pyré, je stejný jako příprava jablečného, tedy v hrnci na sporáku. Pyré můžete uchovávat v mrazáku, nebo ho zavařit do sklenic.
Na granolu si smíchejte všechny suché ingredience, vedle metličkou důkladně smíchejte všechny mokré a nakonec pečlivě promíchejte obě dohromady. Důležité je, aby bylo každé semínko obalené tekutinou. Troubu si vyhřejte na 170°C, směs nasypte na plech a dobře rozprostřete. Teď jen choďte každých 10 minut kontrolovat jak granola zlátne a pečlivě prohrabávejte. Moje trouba má hotovo asi po 40 minutách. 



No comments:

Post a Comment