Feb 20, 2015

Mrkvová buchta


A máme tady další z mokrých a hutných celozrno-zeleninovo-ovocných buchet. Těhle banánových, jablečných, mrkvových, cuketových a všemožných jiných buchet a chlebíčků jsem už vyzkoušela spousty a vždycky se osvědčily. A tak když jsem viděla mrkvového beránka na vím co jím, hned jsem si ho upravila k obrazu svému a vyzkoušela. Vyšla moc dobře, není nijak extra lehká ani vzdušná, ale taky jí díky tomu nesníte půl plechu na posezení. 


Mrkvová buchta
  • 350 g celozrnné mouky
  • 80 ml oleje
  • 300 g mrkve (nastrouhané na jemno)
  • 50 ml medu
  • 1 vejce
  • 50 g vloček (opražených na másle)
  • 70 g sušených datlí (bez pecky)
  • 30 g sušeného ovoce (já jsem dala rozinky a brusinky)
  • 100 ml vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 150 g jogurtu
  • špetka soli

Datle pokrájejte na menší kousky, dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Jakmile se začne voda vařit stáhněte z ohně a přisypte lžičku jedlé sody. Vše promíchejte a nechte zchladnout. Sušené ovoce můžete zalít horkou vodou a nechat stát, bude pak měkčí. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přimíchejte všechny zbylé ingredience kromě mrkve, tu přidejte až jako poslední.
Pečte 40-50 minut na 180°C. 


Pro ty kteří mají rádi sladší buchty doporučuji přidat trochu víc medu nebo vyměnit část mrkve za jablko nebo banán. A pro ty, kteří by ji chtěli přeci jen trochu lehčí doporučuji dát do těsta jen žloutek, bílek vyšlehat do sněhu a nakonec lehce vmíchat do těsta. 

No comments:

Post a Comment