Feb 13, 2015

Něco jako lanýže


Když jsem jednou zkoušela upéct čokoládový dort podle amerického receptu, tak jsem za prvé byla nešťastná, že krém ztuhnul víc než měl a za druhé mi toho krému nápadně moc zbylo. A tak jsem zbylý krém logicky schovala do krabičky a chodila ujídat se lžičkou. A jak jsem tak ujídala začalo mi vadit, že se krém na lžičku nenabírá až tak snadno a chuť krému mi připomněla chuť lanýžů. Tak jsem krém rozpustila, nechala zase vychladnout a upatlala z něj lanýžky, které nepřežily následující dvě hodiny.  Kromě toho, že je tohle hrozně dobrá sladkost, taky dobře vypadá a můžete s ní obdarovat své blízké. 


Lanýže
  • 8 g kakaa
  • 94 g másla
  • 20 g cukru moučka
  • 150 g kvalitní vysokoprocentní čokolády 
  • 40 ml teplé vody
  • kvalitní kakao na obalení

Kakao vyšlehejte s teplou vodou do hladké tekutiny. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a nechte ji lehce prochladnout. Mezitím v další misce vyšlehejte cukr s máslem do pěny. K máslu postupně zašlehejte čokoládu a nakonec i kakaovou vodu. Krém nechte trochu ztuhnout při pokojové teplotě a pak z něj lžičkou nebo čímkoliv jiným vytvarujte jakékoliv a jakkoliv velké tvary. Ty pak obalte v kakau. Kakaa občas na lanýžích zůstalo víc než jsem chtěla, příště zkusím lanýže kakaem jen pocukrovat nebo víc oklepat.

No comments:

Post a Comment