Apr 10, 2015

Burákové sušenky


Dostala jsem chuť zase si po dlouhé době upéct sušenky. A protože klasických sladkostí už bylo dost, rozhodla jsem se upéct o něco zdravější burákové. Na burákovém másle jsem pomalu závislá a jedna z mála věcí, které nemůžu mít doma jsou Reese's eggs. Ty nikdy nepřežijí do druhého dne. Tyhle sušenky jsou plné buráků a burákového másla a trošky čokolády. A když se smíchá burákové máslo, čokoláda a k tomu ještě banány, tak to jednoduše musí být dobré. 


Burákové sušenky

  • 1 1/4 hrnku celozrnné mouky
  • 2 hrnky vloček
  • 2 pl másla
  • 5 pl crunchy burákového másla
  • 2 l sirupu z agáve
  • sůl
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku buráků (nesolených, nasekaných)
  • 1/4 hrnku hořké čokolády (na kostičky)
  • 4 pl podmáslí (kefíru/mléka/jogurtu)

Postup je jednoduchý, v jedné misce smícháte suché ingredience a v menší misce mokré. Pak vše smícháte dohromady. Já jsem nakonec přidala podmáslí, abych těsto trošku naředila. Použijte co zrovna máte doma. Pokud použijete jemné burákové máslo, tak těsto ani nebude potřeba ředit. Z těsta vytvarujte kuličky, které na plechu rozplácněte. Pečte na 180°C 30-40 minut. Prostě dozlatova. Nejlepší jsou těsně po upečení, křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.


Tohle těsto je dost flexibilní, můžete si s ním vlastně dělat co chcete. Vynechte oříšky, přidejte datle, vločky vyměňte za otruby, banán za jablečné pyré. Takhle ale sušenky chutnají jednoduše nejlépe. 


No comments:

Post a Comment