Jan 11, 2015

Jablečno-mrkvová bábovka



Tahle bábovka se jednoznačně zařadila mezi mé nejoblíbenější snídaňové buchty. Je sice plná cukru a tuku, ale pořád si tak nějak nalhávám, že po ránu se až tak nic nestane. Pro ty, kteří mají radši buchty méně sladké a netučné, tak bych řekla, že není proti ničemu když cukru i tuku dáte půl oproti mému receptu. Na konzistenci by tahle změna žádný velký vliv mít neměla. A i vzhledem k tomu, že chuť oleje i cukru je celkem výrazná, tak si myslím, že bude stejně dobrá i po redukci cukru a oleje. 

Jablečno-mrkvová bábovka

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g třtinového cukru
  • 180 ml oleje
  • 300 g jablek (oloupaných a nastrouhaných)
  • 200 g mrkve (nastrouhané na jemno)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 4 lžíce ovesných vloček (opražených na másle)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g špaldové mouky


Nejdříve vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně k nim přišlehejte olej a přidejte mrkev s jablky a vločkami. Následně přimíchejte mouku s kypřícím práškem a jako poslední lehce vmíchejte sníh z bílků. 
Nalijte do bábovkové formy a pečte na 180°C přibližně hodinu. 
Podle chuti můžete do těsta přidat oříšky, rozinky, hořkou čokoládu, skořici či jiné koření nebo semínka. 

No comments:

Post a Comment