Nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla péct něco ve stylu Anglického vánočního pudinku. Naštěstí jsem ale byla požádána o upečení datlovo-toffee pudinku a jsem mile překvapena. A to nejen chutí, ale i dobrodružností receptu.
Toffee pudink (David Lebovitz)
- Toffee
- 500 ml smetany
- 90 g třtinového cukru
- 2 1/2 lžíce melasy
- sůl
- Pudink
- 180 g sekaných datlí
- 250 ml vody
- 1 lžička jedlé sody
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 55 g másla - pokojové teploty
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce - pokojové teploty
- 1 žička vanilkového extraktu
Předehřejte si troubu na 190°C a dejte do ní vymazanou pečící formu, o průměru asi 24 cm.
Smetanu, cukr, melasu a sůl přiveďte k varu. Ideální je větší hrnec, čím nižší vrstva směsi bude, tím rychleji se vytvoří požadovaná konzistence toffee. Vše nechte za občasného míchání bublat dokud směs není lepivá a nedrží na lžičce. Mě to trvalo něco kolem 20-30 minut,
Půlku toffee nalijte na dno vyhřáté formy a půlku si nechte na servírování. Misku nechte trošku vychladnout a přesuňte ji do mrazáku.
V kastrůlku si smíchejte vodu a nasekané datle a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a přisypte jedlou sodu. Vše promíchejte a nechte prochladnout.
V menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve větší misce vyšlehejte máslo s cukrem, pokud možno co nejvíc. Ke směsi postupně přišlehejte vejce a vanilkový extrakt. Přidejte půl moučné směsi, datlovou směs a nakonec zbylou půlku moučné směsi. Důležité je těsto nepřešlehat.
Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 190°C přibližně 50-60 minut.
Servírujte přelité horkým toffeem.
No comments:
Post a Comment