May 1, 2014

První povedený chleba



V pořadí třetí chleba se mi konečně povedl. Tím, že jsem použila pšeničnou mouku, je chleba vláčnější a má v době dírky. Díky zrní je zase déle čerstvý. 

Pšeničný chleba ze žitného kvásku
  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 300 g žitné mouky
  • +- 300 ml vlažné vody
  • hrst lněných semínek
  • hrst slunečnicových semínek
  • 300 g pšeničné mouky + na překládání
  • +- 300 ml vlažné vody
  • 2-3 lžičky soli

1. den
Večer si oživte kvásek přidáním žitné mouky a vody. Misku s kváskem přikryjte potravinovou folií a dejte na teplé místo.
Zároveň dejte do misky oba druhy semínek, k nim přidejte lžičku soli. Semínka přelijte horkou vodou a misku přikryjte.

2. den
Po 12 hodinách důkladně promíchejte všechny suroviny. Důležité je těsto pořádně prohníst, aby bylo vláčné. Řídké těsto vyklepněte na pomoučenou desku a překládejte, dokud nebude mít těsto tak akorát konzistenci. To znamená řídkou. Těsto dejte do dobře vysypané ošatky a nechte kynout v igelitové tašce. Pšeničná mouka mnohem rychleji a více kyne, proto počítejte s tím, že budete mít vykynuto za hodinku, maximálně dvě. Mě těsto málem uteklo z ošatky, než jsem rozpálila troubu.
Na dno trouby dejte plech s vodou, na mřížku pečící formu nebo plech a troubu rozpalte na 250°C. Chlebové těsto rychle vyklepněte do pečící formy, nařízněte a nechte 10 minut péct. Pak vyndejte plech s vodou. Teplotu stáhněte na 170°C. Během pečení můžete chleba potírat vodou. 
Po upečení chleba vyndejte z formy a dejte vychladnout na mřížku. 


2 comments: