Když jsem byla malá, tak se u nás perníky na Vánoce nikdy nepekly. Ale i tak je pečeme tak dlouho, že si nepamatuji, že bych s nimi někdy nepomáhala nebo je spíš rovnou nepekla. Perníky jsou vždycky cukroví se, kterým u nás začínáme. Ať už kvůli tomu, že je ozdobit mi většinou zabere celý víkend, tak i kvůli tomu, že jim většinou trvá při nejmenším 3 týdny změknout.
Vánoční perníky
- těsto
- 650 g hladké mouky
- 250 g cukru moučka
- 100 g medu
- 50 g Hery
- 4 vejce
- kypřící prášek do perníku
- 5 g jedlé sody
- kakao (pro barvu)
- poleva
- 1 bílek
- 150 g cukru moučka
- šťáva z 1/2 citronu
Ve vodní lázni smícháme med, cukr a tuk. Na vál si nachystáme zbylé ingredience. V mouce uděláme dva důlky, do jednoho rozklepneme vajíčka a do druhého nalijeme rozpuštěnou a lehce vychladlou medovou směs. Vše důkladně rukama smícháme a vytvoříme váleček. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin v chladu.
Odpočinuté těsto propracujeme a vyvalujeme mezi dvěma potravinovými fóliemi na asi 5 mm silný plát. Vykrájené tvary potřeme vajíčkem a pečeme na 170°C.
Všechny ingredience na polevu přecedíme nebo prosijeme a šleháme 10-15 minut. Podle konzistence polevy přidáme cukr nebo citronovou šťávu. Na zdobení se nejvíce osvědčil mikrotenový sáček s ustřiženou špičkou. Polevu nechte zaschnout a perníky zavřete do krabičky s nakrájeným jablkem. Takhle je nechte přibližně 3 týdny. Jablka občas vyměňte. Díky tomu perníky změknou.
No comments:
Post a Comment