May 30, 2015

Rebarborová buchta


Přichází léto a s ním spousta sezónních dobrot. Mezi nimi taky moje oblíbená rebarbora. Rebarbora je levná, dobrá a v květnu je k sehnání na každém rohu. Ideální je do koláčů, na zavaření nebo třeba na marmeládu. Ideálně se doplňuje s jahodami a vanilkou. Skvěle funguje v jablečných receptech místo jablek, dodává lehce trpkou chuť.
Pokud si chcete rebarboru uchovat pro pečení po celý rok, jednoduše z ní udělejte pyré, nebo ji nakrájejte, chvíli povařte a zavařte v troubě.


Rebarborová buchta

  • 3 vejce
  • 1 sklenice oleje
  • 1 sklenice cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 1 sklenice celozrnné mouky
  • 1 sklenice hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 velké řapíky rebarbory
  • (sekané mandle)

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vejce s cukrem vyšlehejte do bílé pěny. Dejte si na čas a šlehání neuspěchejte, čím bělejší a nadýchanější směs bude, tím lehčí bude i buchta. Nebojte se šlehat klidně i 3-4 minuty. Pak ztlumte otáčky a přidejte olej a mléko. Do směsi přidejte zbytek ingrediencí kromě rebarbory. Tu přimíchejte nakonec, spolu s mandlemi.
Pečte ve vymazané a vysypané formě na 150°C přibližně hodinu, jednoduše do zlata.


No comments:

Post a Comment