Feb 18, 2014

Sváteční koblihy


Koblihy

  • 30g droždí
  • 40g cukru krupice
  • 500g hl. mouky
  • 2,5dl mléka
  • 40g másla
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • sůl

Prakticky pokaždé když koblihy dělám zapomenu, že je u zadělávání těsta trochu jiný postup než u ostatních kynutých těst. Nic se nestane, když zachováte klasický postup. Ale i přesto jsou koblihy s dodržením správného postupu o něco lepší.

Kvásek zaděláme klasicky, z droždí a trošky cukru vytvoříme kašičku, ke které přilijeme trochu vlahého mléka a lžičku mouky. Když už kvásek téměř vzešel připravíme si zbylé těsto. Máslo utřeme s cukrem, postupně přišleháme žloutky a pak už přidáme kvásek, rum, sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. To necháme na teplém místě vykynout (většinou kolem 1 - 1 1/2 hodiny).

Těsto vyválíme na asi 1/2 cm vysoký plát, polovinu těsta poklademe marmeládou.
















Čistou polovinu těsta přeložíme přes tu s marmeládou a skleničkou otisknutou v mouce vykrajujeme koblihy.
















Syrové koblihy necháme před smažením ještě asi 20 minut nakynout na teplém místě.
















Připravíme si vysoký hrnec, který naplníme dostatečným množstvím oleje. Koblihy se nesmí dotýkat dna, jinak budou ve středu příliš hnědnout. Teplota oleje nesmí být ani příliš nízká, ale ani příliš vysoká, to se ale většinou na první várce vychytá. Koblihy do oleje klademe stranou, která byla doposud na vzduchu, tedy tak, že se ta okoralá strana bude dotýkat oleje. Teď už stačí koblihy jen dobře prosmažit a nechat okapat na papírové utěrce.
















Nyní stačí jen koblihy pocukrovat a podávat. Já osobně mám radši koblihy neplněné, které se jen těsně po smažení obalí ve směsi moučkového a krupicového cukru. V tom případě nemusíte těsto překládat, ale stačí jen vyválet trochu silnější plát těsta.


No comments:

Post a Comment