Škubánky se u nás doma vařily snad jen jednou a proto jsem je chtěla už dlouho zkusit. Nepříliš široký výběr jídel k jaterní dietě mě k tomu trochu přiměl a tak jsem se do toho vrhla, aniž bych věděla co mě čeká. Výsledek byl docela dobrý, jen s výjimkou toho, že jsem neuměla odhadnout množství a škubánky tak jedla asi tři dny.
Škubánky
- 300g brambor
- 90g hrubé mouky
Oloupané a pokrájené brambory dejte na 15 minut vařit, poté brambory slijte, ale vodu si nechte stranou. Brambory v hrnci zalijte schovanou vodu asi do 1/2 a zasypte moukou. Do mouky vytvořte "důlky" pomocí rukojeti vařečky. Hrnec vraťte zpět na plotýnku, oheň stáhněte na minimum a nechte tak brambory pod pokličkou asi 20 minut.
Po tomhle všem brambory rozšťouchejte, pokud možno co nejjemněji, a nakonec hmotu zpracujte vařečkou. Hmotu roztírejte po stěnách hrnce dokud nezačne vypadat sjednoceně, trvá to asi 5 minut. Musím říct, že mě tenhle úkon docela zmohl, těsto je celkem tuhé a vzpírá se. Z hotového těsta vykrajujte dvěma lžícemi noky. Lžíce si pokaždé namočte do vody, aby se na ně těsto nelepilo. V normálním případě se lžíce mají mačet do rozpuštěného másla.
Já jsem si škubánky dochutila nízkotučným tvarohem a cukrem, ale těším se, až si je budu moct udělat i s mákem a polité máslem.
No comments:
Post a Comment